Onze wijnsoorten

DOMAINE LA GOUJONNE

Domaine la Goujonne is een echt familiebedrijf van een van oorsprong Duitse familie die via Algerije in Zuid-Oost Frankrijk is terecht gekomen.
Wijn maken hebben ze altijd al gedaan en ze weten als geen ander hoe je in deze droge streek het beste uit de druif kan toveren.

Nabij de dorpjes Tourves en Cabasse verbouwt Domaine La Goujonne op circa 50 ha haar druiven op traditionele wijze en al sinds jaren met respect voor de natuur (Agriculture Raisonnée). Vanaf 2013 wordt er gecontroleerd biologisch gewerkt zodat ze met ingang van oogstjaar 2016 ook het bio-label mogen voeren.
Het resultaat is een wijn met een typische “gout du terroir”.

Léa rosé

De ideale begeleider van een zonnige dag. Een lichte fruitige  rosé met een geweldige “value for money”. Biologische wijn.

Druif: cabernet-sauvignon, grenache, carignan
Serveren.: 10˚
Wijn en spijs: Aperitief, maaltijdsalades, barbeque

Léa rouge

en soepele rode wijn met precies genoeg spanning om niet te vervelen. Zoals het een Provençaalse rode betaamd vraagt hij om wat te eten of te snacken erbij.

Druif: cabernet-sauvignon, merlot, grenache, marselan
Serveren.: 13˚- 15˚
Wijn en spijs: Pasta’s, een goede hamburger, barbecue of als aperitief.
 

Léa Blanc

Frisse en fruitige wijn voor op het terras of bij de maaltijd. Gevaarlijk lekker en hij verveelt nooit. Biologisch gecertificeerd. Wat wil je nog meer voor een wijn in deze prijsklasse?

Druif: ugni-blanc, rolle, viognier, roussanne
Serveren.: 10˚- 12˚
Wijn en spijs: Aperitief, salades, vis en gevogelte
 

DOMAINE LA CÉLESTIÈRE

Dit domein is sinds enkele jaren in Engelse handen (dezelfde eigenaren als Chateau Dalmeran in Les-Baux-de-Provence). Ze hebben een hypermoderne wijnmakerij gebouwd en de wijngaarden opgefrist en zijn de biologisch landbouwmethoden gaan toepassen. De oudste wijnstokken dateren uit 1918 en die worden, uiteraard, gekoesterd ondanks dat het rendement inmiddels is gedaald tot minder dan 15hl/ha.

De eerste productie van de nieuwe eigenaars uit 2009 is door de internationale wijnpers lovend ontvangen. En terecht menen wij. Of er nou I.G.P. Vaucluse of A.O.P. Côtes du Rhône of A.O.P. Chateauneuf-du-Pape op staat, de wijnen van dit domein bieden allemaal een fantastische prijs/kwaliteit verhouding.
Vanaf jaargang 2012 zijn de wijnen van Domaine la Célestière biologisch gecertificeerd.

La Celestière Vin de Pays de Vaucluse

Een geweldige maaltijdbegeleider met een mooie balans tussen zoet, zuur en bitter. Probeer hem vooral eens met typische Hollandse kost.

Druif: Grenache, Cinsault, Syrah, Alicante
Serveren.: 15˚- 17˚
Bewaarcap.: 3 tot 5 jaar
Wijn en spijs: boerenkool, hutspot, hete bliksem en Friese nagelkaas

DOMAINE MARTIN

Dit domaine ligt bij het dorpje Travaillan op het plateau van Plan de Dieu tussen Châteauneuf-du-Pape en Gigondas.

Jules Martin begon Domaine Martin in 1905 met 5 ha. Onder de bezielende leiding van zijn achterkleinkinderen David en Eric beslaat het thans zo’n 58 ha wijngaarden waarvan een deel in de A.O.P. Rasteau en een deel in de Villages Cairanne en Plan de Dieu. Alle rode wijnen van het domaine rijpen tot aan de botteling op foudres (eikenhouten vaten van 5.000 liter en meer. Dit geeft de wijnen al op relatief jonge leeftijd een ongekende souplesse. Naast rood wordt er ook een heerlijk frise witte en een zeldzame Rasteau vin doux naturel rosé gemaakt.

Le Petit Martin rosé

Fris en fruitig maar met voldoende “bite” om niet snel te vervelen. Kortom zomerse rosé wijn oals het hoort.

Druif: grenache, cinsault
Serveren.: 11˚-13˚
Bewaarcap.: 2 jaar
Wijn en spijs: aperitief, zeevruchten en salades

Le Petit Martin Blanc

Een lekkere frisse dorstlesser. Veel -exotisch- fruit in combinatie met de voor Viognier zo karakteristieke florale accenten.

Druif: viognier
Serveren.: 11˚-13˚
Bewaarcap.: 2 tot 3 jaar
Wijn en spijs: Aperitief, salades, witte vis en zeevruchten

Le Petit Martin Rouge

Met ongeveer 20% Merlot een fruitige rode wijn met kracht en lengte. Een heerlijke begeleider van de dagelijkse kost of om zo even van te genieten.

Druif: Grenache, Merlot
Serveren.: 13˚-15˚
Wijn en spijs: Aperitief, pastagerechten, spareribs
 

DOMAINE SOL-PAYRÉ

Dit domein, gelegen aan de voet van de Pyreneeën op luttele kilometers ten noorden van de Spaanse grens, is gesticht in 1913 door de overgrootvader van de huidige eigenaar. Dat je in Catalonië bent merk je in de eerste plaats natuurlijk aan het Catalaans dat er gesproken wordt, maar het sijpelt ook een beetje door in de stijl van de wijnen die er gemaakt worden.

Jean Claude Sol en zijn vrouw Pascale produceren hier wijnen waarin de terroir uitzonderlijk goed tot uiting komt. In de verschillende Cuvées Prestige wordt bovendien telkens van één druivensoort het mooiste tot uitdrukking gebracht. Naast deze klassieke rode wijnen van de Côtes de Roussillon maken ze ook een tweetal bijzondere witte wiijnen waaronder een prachtige strakdroge Muscat en -uiteraard- de Vins Doux Naturels van Rivesaltes in zowel wit (Muscat) als rood (Grenache).

Sacre Numero blanc

Een bijzondere wijn die net zo koud (6˚- 8˚) als mousserende wijnen gedronken moet worden. Hij ruikt naar rozen, citrus en -uiteraard- muscat. In de mond is hij fris en droog met wat grapefruit in de afdronk.

Druif: Muscat d’Alexandrie, Macabeo
Serveren.: 6˚- 8˚
Wijn en spijs: Deze perfecte zomerse aperitiefwijn doet het ook uitstekend bij oesters, gegrilde vis, tapas en gerechten uit de oriëntaalse keuken.