Bleu d’Auvergne AOP

De bleu d’Auvergne is een relatief jonge blauwschimmelkaas, ontwikkeld in het midden van de 19e eeuw. De kaas komt uit Auvergne, oorspronkelijk uit de streek op zo’n 40 kilometer ten westen van Clermont-Ferrand.

De kaas is afkomstig van de koeien die grazen in de streek in het zuiden van het departement Puy-de-Dôme en het noorden van Cantal. De koeien profiteren van het rijke groen op de hellingen van de oude vulkanen daar, van de grond rijk aan fosfor, kalium en magnesium.

De bleu d’Auvergne is sinds 1975 een van de 44 Franse kazen met een beschermde oorsprongsbenaming.

 

Hier te verkrijgen Terug naar het kaasmenu

Voedingswaarde

  Per 100 gram
Gemiddelde energiewaarde (kJ) 1.410
Gemiddelde energiewaarde (kcal) 340
Vetten (g) 28,00
waarvan verzadigde vetzuren (g) 20,00
Koolhydraten (g) 1,00
waarvan suikers (g) 0,50
Eiwitten (g) 21,00
Zout (g) 2,60

Tournedos au Bleu d’Auvergne

30 minuten Diner 4 personen
 
Ingredienten
  • 200 gr Bleu d’Auvergne kaas
  • 4 tournedos van 150 gr
  • 4 dl kalfsfond
  • 4 sjalotjes
  • 30 gr roomboter
  • peper en zout
  • 4 takjes tijm
  • 1 dl rode port
Bereidingswijze

Een lekker recept voor een goed gebakken biefstuk met wat extra pit? Probeer eens blauwe kaas bij dit Tournedos gerecht, een unieke aanvulling!

Stap 1
Bestrooi de tournedos met peper en zout. Braad de tournedos kort om en om in hete boter. Haal de tournedos uit de pan en leg in een ovenschaal, maar laat de jus in de pan.

Stap 2
Snijd een verse Bleu d’Auvergne in plakken en leg ze op het vlees.

Stap 3
Snipper de sjalotjes, fruit ze even in de jus. Voeg de tijm toe en blus het geheel af met een scheut port.

Stap 4
Voeg het kalfsfond toe en kook het geheel in tot sausdikte.

Stap 5
Zet intussen de tournedos in een voorverwarmde oven van 220°C. Laat in ongeveer 10 minuten de kaas smelten.

Stap 6
Serveer de tournedos op een bord en schenk de saus er omheen.

Serveersuggestie
Serveer de tournedos met hasselback aardappeltjes en gegrilde groene asperges of pastinaak.

Eet smakelijk!

 

Terug naar het kaasmenu